Bangkok

5 mei 2022 | Lisette

Bangkok. De stad van engelen, het zwarte monster. You love it or you loathe it: er lijkt geen middenweg te zijn. Bangkok is een stad van ruim 10 miljoen inwoners en de belangrijkste reishub in Zuid-Oost Azië, dus de kans dat je er een keer neerstrijkt is groot.

 

Ik behoor tot de Bangkok lovers. Ik kwam er op mijn 20e voor het eerst, onderweg naar Australië. Ondertussen ben ik er ontelbare keren geweest en heb ik er zelfs een tijdje gewoond en aan de universiteit gestudeerd. In deze blog neem ik je mee naar het leukste, mooiste en interessantste dat Bangkok heeft te bieden.

 

Tempels

Het boeddhisme is niet weg te denken uit het dagelijkse leven in Thailand. Zo kan het zomaar zijn dat jouw taxichauffeur midden op een drukke weg in Bangkok stopt om een aangereden duif te redden. De Thai zijn nederig, respecteren alles wat leeft en bezoeken zelf veelvuldig tempels. Bangkok is een heel aantal prachtige tempels rijk waar je je dagen achtereen zou kunnen verwonderen. Er zijn een aantal belangrijke regels bij het bezoeken van een tempel. Zo word je geacht je beschaafd te kleden, de schouders en benen bedekt. Schoenen doe je uit bij de ingang van de tempel. Praat zachtjes en richt nooit je voeten naar een boeddha of een monnik.

 

Omdat de meeste mensen maar een paar dagen hebben en je eindeloos op de tempelcomplexen zou kunnen rondstruinen, noem ik hier de meest bekende tempels die het bezoeken waard zijn.

 

Wat Pho – de oudste en grootste tempel in Bangkok en misschien wel de meest bekende in Thailand. Hij wordt vaak The Temple of the Reclining Buddha genoemd vanwege de 46 meter lange en 15 meter hoge liggende boeddha centraal in de tempel. Wat Pho vind je net ten zuiden van The Grand Palace.

 

The Grand Palace en Wat Phrae Kaew – Het Koninklijk Paleis is misschien wel een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Bangkok. Het complex is gebouwd in 1782 en bestaat  niet alleen uit de troon maar ook een aantal overheidskantoren en meerdere tempels. De meest bekende is Wat Phrae Kaew: de tempel van de Emerald Buddha, de belangrijkste boeddha van Thailand. Het complex is vrij groot en je kan hier uren rondstruinen.

Wat Arun – misschien wel het mooiste vanaf de andere kant van de rivier bij zonsondergang. De grootste pagode van Wat Arun is 78 meter hoog. Wat Arun werd oorspronkelijk gebouwd voor de Emerald Buddha, die vandaag de dag in Wat Phrae Kaew staat.

 

Parken

Het meest bekende park van Bangkok is Lumpini Park. Lumpini Park is een 56 hectare groot park midden in het centrum van Bangkok. Als je door de poorten van Lumpini Park loopt ervaar je een wereld van rust en ruimte die je in de rest van de stad niet vindt. Er ligt een groot kunstmatig meer in het midden van het park waar je een bootje kan huren. Het park is rijk aan grote watervaranen die je her en der rond ziet lopen. Lumpini Park bezoek je het best tegen zonsondergang. De temperatuur is dan gezakt, er worden aerobics klasjes gegeven op muziek en veel mensen joggen over het 2,5 kilometer lange pad wat in het park is aangelegd. Een vrolijk tafereel met de skyline van Bangkok zichtbaar achter de poorten van Lumpini Park.

 

Chinatown

Chinatown in Bangkok is een van de grootste en oudste Chinese wijken ter wereld. Een wir-war van straten, winkeltjes en steengoede restaurants maken de wijk zeker een bezoek waard. Als je gelimiteerd de tijd hebt zou ik Chinatown na zonsondergang bezoeken. Het is overdag erg heet en Chinatown komt na zonsondergang tot leven met talloze eetkraampjes en nightmarkets. Enjoy the chaos.

 

Skybars

Er zijn ontelbaar veel skybars in Bangkok en ze hebben allemaal hun eigen charme. De meest bekende skybar is Lebua at State Tower. Bekend van de film de Hangover Part II, onder reizigers ook wel de Hangover Bar genoemd. Eén van de hoogste skybars ter wereld en bekend vanwege de dome, is Lebua State Tower zeker de moeite van een bezoek waard. Hou er rekening mee dat Lebua State Tower vanwege zijn bekendheid vrijwel altijd erg druk is. Je wordt bij aankomst eerst in een aparte ruimte geplaatst voor een drankje waarna je vervolgens naar de skybar kunt lopen.  Bij Lebua State Tower zijn kinderen niet welkom.

 

 

Minder bekend maar met stip mijn meest favoriete Skybar: Vertigo Moon Bar bovenop het Banyan Tree Hotel in de wijk Sathon/Silom. Eenmaal binnen brengt een supersnelle lift je binnen no-time naar de 59e verdieping, de laatste vijf verdiepingen gaan ter voet. Eenmaal buiten ben je letterlijk on top of the world en word je verrast met een 360° zicht over Bangkok. Volledig in de buitenlucht, voel je de wind door je haren terwijl je je ogen uitkijkt over de stad. Kinderen zijn toegestaan op Vertigo Moon Bar. Ga een half uurtje voor zonsondergang en zie de stad onder je langzaam donker worden. Pure magie.

 

Fietsen

Bangkok op een hele andere manier ervaren? Boek een fietstocht bij Co van Kessel. Met een kleine groep fiets je op een rustige manier door het echte Bangkok, rij je door achterstraatjes, ontdek je mooie tempels en ervaar je Bangkok zoals dat op geen enkele andere manier kan. Toegankelijk voor iedereen die kan fietsen, inclusief goede begeleiding en gids.

 

Shoppen

Shop till you drop gaat nergens beter op dan in Bangkok. In Bangkok kan je op elk moment van de dag letterlijk alles kopen wat je maar wilt. Zorg zeker voor een extra dag in Bangkok aan het eind van jouw reis en boek maar vast een extra koffer bagage bij!

 

Chinatown

Of je nu hele goedkope hebbedingetjes wilt scoren of een mooi gouden sieraad wilt kopen: in Chinatown ben jij aan het juiste adres. Laat je niet afleiden door de chaos en de hitte en zeker afdingen!

 

MBK Center

Wil jij wel goedkope hebbedingetjes shoppen maar liever niet bij 35C op straat? Heb jij een extra koffer nodig omdat je teveel hebt gewinkeld? Dan is MBK Center de place to be. Een van de weinige warenhuizen waar je zeker moet afdingen: MBK Center biedt alles van kleding tot prullaria tot electronica, gadgets…en koffers. Je komt er door de Skytrain te nemen naar halte National Stadium. Op de bovenste verdieping vind je een grote foodcourt met een zeer gevarieerd aanbod eten.

 

Siam Paragon

In tegenstelling tot MBK en Chinatown ga je naar Siam Paragon mall als je op zoek bent naar luxe merken en de bekende merken van thuis. Chanel, Cartier, Dior, Dolce & Gabbana en Louis Vuitton vind je allemaal op de begane grond. Verder in het warenhuis kom je o.a. ook H&M en Zara tegen. Op de bovenste verdieping zit een grote bioscoop, op de onderste een aquarium en check zeker de fantastische, luxe foodcourt op -1, waar je ook een luxe supermarkt met westerse producten vindt.

 

Centralworld

Heimwee naar bekende merken van thuis? Verdwaal in Centralworld en shop till you drop. Ook Centralworld heeft een bioscoop, een foodcourt en een grote supermarkt. Wil je naar de kapper en wil je er zeker van zijn dat het goed gaat? Ga dan naar Cut & Curl in Centralworld en geniet van de hoofdmassage die met de behandeling komt. In de winter wordt bij Centralworld een grote kerstboom opgezet en, hoe bizar ook bij 35C, een leuk-voor-kinderen- kerstlandschap gecreëerd.

 

Chatuchak Market

Ben jij in een weekend in Bangkok en wil je lekker goedkoop shoppen? Bezoek Chatuchak Market. Meer dan 15.000 stalletjes, variërend van prullaria tot kleding tot electronica tot eten en drinken…je vindt het hier. Een bezienswaardigheid op zich. Open op zaterdag en zondag tussen 09.00-18.00 uur.

 

Streetfood

In Bangkok kan je letterlijk op elk moment van de dag eten. Er zijn meer dan 500.000 straatstalletjes. Vaak blinken ze uit in één gerecht wat al jaren volgens hetzelfde recept wordt gemaakt. Het is moeilijk te zeggen waar je moet zijn voor de beste streetfood. Of je nu neerstrijkt voor een Pad Thai bij Lumpini Park, onderweg een paar saté-tjes oppikt of een zakje van de meest zoete ananas ooit proeft: probeer vooral zoveel je kunt.

 

Wist je dat er een Streetfood Stall met een Michelin Ster bestaat? Raan Jay Fai is een Streetfood Icoon, hier lees je er alles over.

 

Uitgaan

In Bangkok gaat het leven 24 uur per dag door. Je hoeft geen moment te slapen, als je dat niet wilt.

 

Khao San Road

Beroemd en berucht bij backpackers: Khao San Road. Deze straat staat bekend om alles wat vaag is: vage restaurantjes, vage barretjes en heel veel vage namaakproducten. Love it or loathe it.

 

RCA- Royal City Avenue

Wil jij stappen als de locals doen? Bekende DJ’s zien optreden en de hele nacht doordansen in de beste clubs? Laat je met een taxi afzetten bij Royal City Avenue. Toegegeven, in eerste instantie vraag je je af wat je precies op dit donkere industrieterrein komt doen. Maar hier gaan de voetjes van de vloer in clubs als Onyx en Route 66. Dance the night away!

 

Vervoer in Bangkok

Eén ding is zeker: Bangkok is uitgestrekt, heet en druk. Alle vervoermiddelen op een rij.

 

Taxi

Het wemelt werkelijk van de taxi’s in Bangkok. Ze komen in alle kleuren van de regenboog maar eigenlijk is er maar één ding echt belangrijk: een werkende meter. Je kan taxi’s in Bangkok gewoon op straat aanhouden of het hotel er één laten bellen. Wat je ook doet, vraag bij het instappen altijd of de meter aangezet kan worden. Zo niet: stap direct uit, want je wordt hoe dan ook afgezet. Hou er rekening mee dat het verkeer in Bangkok waanzinnig druk is. Hou er zeker in de spits rekening mee dat je veel vertraging op kunt lopen.

 

Motortaxi

Niet de veiligste manier, wel sneller dan een gewone taxi. Als je alleen bent en even snel ergens heen moet kan het een uitkomst zijn, spreek wel voor vertrek een prijs af.

 

BTS Skytrain

Eén van de fijnste manieren om je door Bangkok te laten vervoeren is de Skytrain. Goedkoop, brandschoon, airconditioned en ze rijden om de paar minuten. Het fijne van de Skytrain is dat de rails over de wegen heen zijn gebouwd (sky-train), waardoor je geen last hebt van het verkeer. Kaartjes koop je in de automaat, eten en drinken in de Skytrain is niet toegestaan.

 

Bus

In Bangkok rijden heel veel bussen en ze brengen je werkelijk tot elke uithoek. Dat gezegd hebbende, ben ik zelf geen fan. Het netwerk is zo uitgebreid dat het lastig kan zijn de juiste bus te vinden. Daarnaast zijn de bussen vaak druk en vol en kom je met de Skytrain makkelijk,  goedkoop en snel bij je bestemming. Mocht je de bus toch gaan proberen: zorg dat je kleingeld bij je hebt. De conducteur komt het geld innen, hou je bonnetje bij de hand gedurende de reis.

 

Boot

In Bangkok varen verschillende boten over de Chao Phraya River. Er varen toeristische rondvaartboten maar er is ook een watertaxi, de Chao Phraya Express Boat. Deze boot heeft vier lijnen, de oranje, gele, rode en groene lijn, die allemaal volgens een vast schema varen. Je kan eenvoudig vanaf het Saphan Taksin Skytrain station naar de pier lopen en hier het ticket voor de boot kopen. Let op! Men zal je proberen een rondvaart te verkopen, terwijl de taxiboot tarieven veel goedkoper zijn. Laat je dus niet misleiden.

 

Meer weten over Bangkok? Klik hieronder en neem contact op met The Travel District!


Deel dit artikel